Валерія Сердюк: перетворила солодке хобі на роботу

Не існує у світі людини, яка б не любила солодощі. А якщо й існує, вона просто куштувала неправильні кондитерські вироби. Власною випічкою це доводить студентка Київського міжнародного університету Валерія Сердюк. «Я,студент» спробував вивідати всі солодкі секрети.

Кулінарія як стартап

Останні 4 роки кулінарія була моїм хобі. А нещодавно зрозуміла, що випічка для мене більше, ніж хобі. Історія з десертами розпочалася з ідеального рецепту кексів, який, на моє здивування, сподобався геть усім. До того ж, під час довгого пошуку нового місця роботи мала багато часу для хобі. Саме тоді й виникла ідея перетворити хобі на роботу. На цьому можна справді гарно заробляти.
 
Зараз я вже почала замислюватись про візитки та рекламу. Моя мама пообіцяла мені допомогти в оформленні власної справи, якщо в мене все виходитиме – за освітою вона бухгалтер. У планах піти на кулінарні курси, щоб розширити асортимент. Зараз активно намагаюся розвивати справу через соціальні мережі та відгуки задоволених користувачів. Мені з самого дитинства подобався момент дарування подарунка.
Особливо приємно споглядати щасливу людину: усмішку, її емоції. Мені подобається робити людей щасливими.

Простір для експериментів

Робити капкейки цікавіше, ніж інші види солодощів. Під час приготування капкейків потрібно більше креативності в оформленні. Можна втілювати в життя різні ідеї і з кремом, і з мастикою. По-друге, капкейки зручніше розділити між гостями. Наприклад, з тортом постійна проблема – як його розрізати та поділити. А капкейк – це і ситно, і порціонно, і індивідуально. Капкейк можна зробити спеціально для кожної людини. Але в планах у мене і торти, і караваї.
 
Чітких інструкцій щодо виготовлення замовлення не існує. Спочатку я запитую про подію, дату та стать людини. Потім показую замовникам варіанти, які можу зробити. Іноді ідеї приходять спонтанно. Для декору використовую мастику та крем. З мастикою дуже просто створювати ексклюзивні та цікаві кекси, а крем, навпаки, дарує повніший та ніжніший смак, хоча можна експериментувати з кремовими кольорами. Особисто мені подобається працювати з кремом.
 
Одного разу було замовлення від дівчинки на капкейки з написом «БРЕЙСЯ». Я довго думала, що ж це повинно означати. Прокручувала варіанти абревіатур, складання перших літер імен подруг. Навіть думала, що це досить злий жарт над подругою. Але, як виявилося, це було солодким посланням другу, в якого відростала смішна борідка.

 Найкращий подарунок

Я вчилася за відеоуроками, телепрограмами та шляхом власних експериментів. В Інтернеті все є. Тому якщо хтось хоче навчитися, то це зовсім не складно. І це кажу я, людина, яка не має спеціальної освіти. Мама з бабусею допомагають мені морально. Вони мої натхненники. Бабуся завжди підбадьорює позитивними відгуками, а мама навпаки – вказує на помилки. Тато допомагає фінансово. А от хлопець допомагає порадами. Друзям дуже подобається. У мене тепер взагалі немає проблем із подарунком на день народження.
 
Найбільший бум – це День Святого Валентина, далі Пасха, Новий рік і так далі. Особливих вподобань якихось одних солодощів не помітила. І це величезне поле для смакових експериментів. Щоб займатися випічкою, необов'язково витрачати багато грошей. Правда, треба дуже багато масла, але всі продукти окупаються. Зараз я встановила фіксовану суму за набір капкейків із шести штук. Це допомагає не втрачати покупців та й мати кошти на закупи.
 
Рецепт найпростішого капкейка такий: 200 грам масла кімнатної температури збити блендером. Додати 200 грам сахарної пудри – збити. Додати 100 грам сметани з 2 яйцями і теж все разом збити блендером. 200 грам муки просіяти через сито. Додати ваніль та розпушувач. Змішати все разом, а далі у форми і випікати. Смачного!
 
 
 




Далі...


Далі...


Далі...